četrtek, 16. november 2017

Pohodništvo ima v Sloveniji veliko izbire

Pohodništvo je v Sloveniji velika izbira zelo različnih alternativ. Pohodništvo je možno izvajati na zelo raznolikih terenih. Slovenija je stičišče poti med različnimi konci Evrope. Možno je spoznati alpski, sredozemski, panonski in dinarski svet. Posebnost je zelo raznolik kraški svet, poti pa vodijo tudi po prostranih gozdovih, ravnicah ter tudi pod globoko zemljo ali na nadmorski višini pod nič.

Slovenija pohodnikom nudi najveličastnejše podzemne galerije v Evropi

Postojnska jama in Škocjanske jame so zgolj vrh ledene gore. Manjših jam je cela vrsta, nepoznanih pa prav toliko. Pri tem velja omeniti, da je nedavno odkrit sistem podzemnega sveta v Tolminskih gorah daljši od podzemnega sistema Postojnske jame.

Visoko nad Bovcem se nam ponujajo tudi zelo globoke jame, ki segajo več kot kilometer v globino. Bogastvo podzemnega in kraškega sveta je za pohodništvo tudi ovira in nevarnost. To velja predvsem za poti nad površjem, kot pod površjem.

Na območju kraškega sveta se je treba zavedati, da hodimo po vrhu globokih jam. Zato se mora pohodništvo na tem območju držati označenih in uhojenih poti. Prav tako se mora pohodništvo ob potepanjih po takšnem svetu zavedati edinstvenega eko sistema, kar pomeni predvsem vse smeti s seboj odnesti v dolino. Podobno ni nič pod častjo hoditi po označenih poteh na drugih koncih. Obstajajo sicer brezpotja, ki pa so namenjena zgolj najbolj izkušenim. To so lahko na novo ubrane poti ali nekdaj prometne poti, ki jih danes komaj videti.
Za udoben in bolj varen korak na pohodniških poteh poskrbite predvsem z obutvijo za pohodništvo.

Označena gorska pot za pohodnike
Pohodniki na označeni poti


 Hoja po označenih poteh ni dobra zgolj zaradi lastne varnosti, ampak zaradi kulture. Mnoge poti vodjo preko zasebne lastnine, kar pomeni, da so pohodniki gostje. Tako kot sami ne bi želel imeti pohodnike, ki delajo škodo na lastnini, tudi sami ne smemo uničevati lastnine drugih oseb. Kulturni in verski spomeniki pa zahtevajo, da aktivnosti pohodništva izvajamo dostojno in spoštljivo ne glede na lastna prepričanja, vernost, nazore in podobno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar