nedelja, 12. november 2017

Fitnes naprave za različne namene in cilje vadbe

Fitnes naprave se v osnovi delijo na tri skupine, z njimi je omogočeno razvijanje moči, srca in ožilja ter mišic. V fitnes centrih zato fitnes naprave niso naključno postavljene na točno določeno mesto. ampak namensko. Športni objekt je zaradi tega tudi bistveno bolj enostavno uporabljati.

Fitnes center je razdeljen na dva do tri vadbene prostore

Prostor za razvijanje srca in ožilja ima sobna kolesa, tekaške proge, aparate za veslanje, tek na smučeh, simulatorje alpskega smučanja, naprave, ki posnemajo hojo po stopnicah in razne druge naprave. Gre za kardio fitnes, ki poskrbi za dvig funkcionalnih sposobnosti srčno žilnega in dihalnega sistema. Drugi vadbeni prostor je fitnes za razvijanje moči, v tem prostoru imamo fitnes naprave za krepilne vaje. Delijo se na enostavne in bolj kompleksne. Prve so namenjene eni vaji, druge pa več vajam mišične skupine. Omogočajo nam, da lahko zelo natančno določimo, katero mišico ali mišično skupino želimo trenirati, odmerjati obremenitev mišic ali mišične skupen, s kakšno frekvenco bomo vadili in podobno. Trenirani športniki pogosto uporabljajo tudi fitnes naprave za vadbo moči, drugi pa želijo z istimi utežmi, ročkam in drogovi pridobiti čim večje in skladno mišičje. K tovrstnim vajam sodi tudi posebna prehrana ter na splošno disciplina prehranjevanja.


Za fitnes naprave na splošno velja, da z pravilno uporabo koristijo, z napačno pa škodijo. Kar pomeni, da sta začetnikom več kot priporočljiva pomoč in nadzor strokovnjaka.

Mejo med koristnostjo in škodljivostjo fitnes naprave predstavljajo obremenitev, frekvenca vaje, intenzivnost in druge značilnosti. Čez noč ne bomo popravili tisto, kar smo mesece ali leta zamudili. Postopoma in pod strokovnim vodstvom pa lahko svojo kondicijo, sposobnost srčno žilnega in dihalnega sistema ter druge lastnost bistveno izboljšamo.

Osebni trener ali pa nakup fitnes naprave zato ni stran vržen denar, ampak dobra investicija v zdravje ter onemogočanje poškodb.
Optimalnost obremenitve in preprečevanje poškodb je tudi zlato pravilo uporabe vsake fitnes naprave.

fitnes naprave za različne namene in cilje vadbe

Ni komentarjev:

Objavite komentar