četrtek, 2. junij 2016

Zanzibar, nenačrtovani obisk

Zanzibar je za mnoge nenačrtovani obisk . Od obale vzhodne Afrike je Zanzibar oddaljen okrog štirideset kilometrov, kar pomeni, da je pred nami popotniška priložnost . Seveda je potrebno za to imeti na razpolago dan ali dva oziroma več, odvisno od predvidenih aktivnosti. Oddaljenost je razmeroma majhna, vendar terja svoj čas.



Če smo v skupini drugih popotnikov, Zanzibar pa želimo obiskati, moramo računati s časom potovanja, povezavami, ki omogočajo obisk in povratek, ter vsem ostalim, kar nam omogoči izpolniti željo obiska otoka ali arhipelaga. Območje se nahaja blizu ekvatorja, otok nima visokih vrhov, kot nekateri drugi, najvišja točka otoka komaj sega preko sto metrov nadmorske višine. Podnebje na otoku oziroma območju Zanzibar je torej tropsko. Tako lahko računamo z obilico sonca, pa tudi vlage. Kot za vsa področja s podobno lokacijo veljajo različne vremenske razmere glede na čas obiska. Otok ima bogato zgodovino, pisali so jo predvsem osvajalci ter raziskovalci. Območje otoka Zanzibar se razteza približno sto kilometrov v dolžino ter trideset kilometrov v širino. Zaradi ugodnega podnebja, naravnih danosti ter nekaj deset kilometrov oddaljenosti od afriške celine je otok v marsičem drugačen od bližnjih območji na kopnem. Danosti, podnebje in odmaknjenost je omogočala, da je Zanzibar razvil svojo kulturo. Svoje so dodale značilnosti morskih poti. Vplutje v pristanišče oziroma dostop na otok so od nekdaj ovirali divji vetrovi, zato je bila oddaljenost od kopnega toliko večja. Prihod na otok je za mnoge drugačen od pričakovanj.

 Mnogi zaradi slik, ki jih dobijo na raznih virih, pričakujejo tropski otok z neskončnimi plažami, znajdejo pa se na območju, ki ga zaznamujejo visoke hiše, ozke ulice, čajnice, v zraku pa vonj po začimbah. Rajski otok, ki ga pričakujemo po slikah sodeč, ima namreč dolgo, bogato in pestro zgodovino. Zanzibar je mnogim nenadejan obisk v marsičem drugačne Afrike, kot jo pričakujejo ter hkrati doživljajo na celini.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar