četrtek, 2. junij 2016

Srce, najpomembnejši organ

Srce je najpomembnejši organ . Preprosto zato, ker oskrbuje druge organe z življenjsko pomembno krvjo obogateno s kisikom. Dovajanje krvi obogatene s kisikom moramo razumeti kot življenjsko pomembno funkcijo, ki nudi možnosti izboljšave.



Ker je srce mišica, ki se lahko krepi, velja to lastnost upoštevati kot dobro motivacijo za zdravo življenje. Bolj kot bo krepko, bolje bo lahko opravljalo svoje naloge. Posledično bodo organi bolje oskrbljeni, celoten organizem bo bolje deloval. Zelo pomembno je to zavedanje sprejeti kot motivacijo dokler je čas, za spremembe pa nikoli ni prepozno. Najbolje je, če se srce začne krepiti v času odraščanja oziroma mladosti. Težava odraščanja oziroma mladosti je, da takrat nihče ne razmišlja o starosti oziroma poslabšanju sposobnosti organizma. Vzor in zgled so nam lahko starejše generacije. V veliki meri lahko pričakujemo podobno stanje kot naše starejše sorodstvo, kar med drugim pomeni poleg fizioloških tudi druge spremembe. Če gre za dobre primere prakse jih lahko vzamemo za zgled, v nasprotnem primeru pa kot opozorilo, zgledovati pa se bo boljših primerih prakse. Danes lahko vidimo veliko oseb, ki kljub pozni starosti kažejo znake čilosti in zdravja. Ni težko ugotoviti, da ima velik prispevek srce, ki je več kot očitno v dobrem stanju. Najboljša skrb zanj je redna obremenitev z raznimi oblikami napora, počitek in zdrava prehrana. Razne oblike napora poskrbijo, da srce deluje z večjo kapaciteto, posledično se obremenitvi prilagodi in postane krepkejše. Kar dodatno potrebuje je zdrava hrana.

Težava razumevanja zdrave hrane je v tem, da je pojem velikokrat zlorabljen v komercialne namene. veliko bolje bi ga razumeli, če bi se odpravili na pregled in jasen prikaz, kaj pomeni zaužiti zdravo hrano ter kaj pomeni zaužiti nezdravo hrano. Iz tega prikaza nam bo jasno, da srce ne more prečrpati enake količine tako obremenjene krvi, kot v primeru zdrave prehrane. Srce moramo zato aktivno varovati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar