torek, 7. junij 2016

Klopni meningitis, zgledi ukrepanja navdušujejo

Klopni meningitis je bolezen, ki ima zaznane učinkovite ukrepe in temu primerno dobre rezultate. Med učinkovite ukrepe za klopni meningitis sodi predvsem cepljenje, kjer je število cepljenih veliko, so rezultati bistveno boljši. V najboljših primerih prakse govorimo o izredno visokem deležu, kar praktično pomeni, da se le nekaj več kot deset odstotkov oseb ni cepilo.



Z drugo besedo to pomeni, da se je večina državljanov zavedala težav, ki jih povzroča klopni meningitis ter cepilo. Pri tem je vzpodbudno delovanje praktično vseh odgovornih za to področje : zdravstva, farmacevtov, farmacevtske industrije in vlade. Model je dobro prenesti v svojo prakso, posebej pa je priporočljiv za vse, ki se veliko gibljejo v naravni. Območja, kjer je klopni meningitis preko vboda okuženega klopa možno stakniti so gozdovi, travniki, nevarnost pa povzroča tudi domač vrt. Na teh obočjih je prisotna visoka vlaga ter ugoden življenjski prostor. Visoka vlaga je eden od osnovnih življenjskih pogojev klopa, poleg gostitelja in zavetja. Če klop nima ustrezno visoke vlage lahko hitro pogine, gostitelj in zavetje pa sta pogoja za razvoj v naslednjo razvojno fazo. Gostitelja potrebujejo vse razvojne faze razen jajčec, ki jih izleže samica klopa. Gostitelj so lahko živali ali človek, klopni meningitis se prenaša preko virusa, ki se naseli v slinavkah klopa. Gostitelj nudi klopu hrano, na njem se klop hrani, po hranjenju se skrije v listje, kjer doživi prelevitev v naslednjo razvojno fazo. To se lahko zgodi tudi v isti sezoni, lahko pa naslednjo sezono.

V listju in drugih podobnih bivališčih ima klop predvsem ustrezne pogoje, z njihovim prenašanjem pa lahko zaide v samo bližino domovanj ali ga v domovanja celo sami zanesemo. Lahko bi rekli, da si klopni meningitis sami prinašamo na prag svojega doma. Ukrepi so poleg cepljenja tudi pregledi, zaščitna obutev in obleka ter kemijska sredstva. Klopni meningitis so v mnogih deželah že dodobra odpravili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar