sobota, 11. junij 2016

Finančni trgi, od varčevalca k naložbeniku

Finančni trgi osebne naložbe . Vzpodbude nudijo finančni trgi na mnoge načine, delno pa do njih vodijo sami rezultati dosedanjih naložb. Visoki donosi so želja večine varčevalcev, situacija na področju varčevanja pa ni rožnata. Mnogi razmišljaj o prenosu privarčevanih sredstev na druge, bolj donosne investicije. K temu jih večinoma vodi samo cenjenje osebnih financ na drugi strani pa napovedane spremembe v prihodnosti.



Vsak človek ve, kako težjo je ustvariti sredstva, katera kasneje nameni delno potrošnji, delno pa jih hrani. Varčevanje v bankah je priljubljena oblika, je varna, z zakonom so sredstva do določene višine zavarovana, vendar so donosi komaj omembe vredne. Na drugi strani finančni trgi omogočajo pridobivanje večjih donosov s sprejetjem večjega tveganja. Napovedane spremembe v prihodnosti se tičejo predvsem večanja osebnega prispevka za pokojnino, šolanje ali podobne dobrine. Posameznik bo moral tako za svojo pokojnino več prispevati, enako velja za šolanje in podobno. Temu primerno je za prihodnost jasno, da bo potrebno svoje prihranke usmeriti v naložbe z večjim donosom, kot jih sedaj razumemo kot smiselne. Naložbe, ki jih ponujajo finančni trgi so raznolike, pred vsako odločitvijo pa je potrebno razumeti vsaj osnove. Za nekatere naložbe so nam osnove jasne. Vemo predvsem, da cena določenih dobrin na trgu pada, pri drugih je cena bolj stabilna, imamo pa tudi možnost nakupa stvari, katerim vrednost raste. Te so najbolj zanimive, zato je dobro izvedeti kaj s takšno lastnostjo ponujajo finančni trgi. Pred odločitvijo je vedno modro pogledati obe strani medalje.

 Oglasi največkrat oglašujejo zgolj eno plat medalje, o drugi velikokrat ni niti besede. V tem primeru moramo pogledati kaj v zvez s tem sporočajo finančni trgi. Donos je pogosto oglaševana lastnost, druga plat medalje pomeni odgovor ali je rast izčrpana ter v prihodnosti ne gre več pričakovati donosa. Finančni trgi so možnosti različnih investicij osebnih prihrankov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar