sobota, 5. marec 2016

Kolo, dobra izbira

Kolo je dobra izbira , ko zadosti vsem predvidenim zahtevam ter jih z uporabo upraviči. Za kolo to posebej drži, ko govorimo o odločitvi za primerno športno opremo. Primerna športna oprema je tista, ki bo z najmanj vložka prinesla največ koristi. Pri razumevanju tega nepisanega pravila se velikokrat pojavijo napake. Najbolj očitno je to pri začetnikih. Njihovo razmišljanje je velikokrat skregano z realnostjo.



Razmišljajo, da bodo z boljšo opremo naredili boljši napredek ter prej dosegli raven izkušenih rekreativcev. K sreči na to pomislijo že proizvajalci. Začetnikom namenijo osnovne modele, kar na eni strani pomeni cenovno dostopno kolo, ki bo na drugi pa nudilo dovolj učinkov. Napredek je za začetnike enako učinkovit, kot v primeru izbire opreme v višjem cenovnem razredu. Lahko pa celo boljši. pomisliti velja na dejstvo, da osnovna izvedba ponuja možnost izkoristka razlike do naslednje stopnje. S tem lahko začetki pridobi druge kose športne opreme ter tako pripomore k izboljšanju svojih začetniških sposobnosti. Kolo je namreč pri kolesarskem športu osnoven, vendar le del opreme. Resno ukvarjanje s tem športom zahteva še nekatere dodatke bodisi na kolesu, kot tudi dodatke namenjene kolesarju. V vsakem primeru pa je potrebno zelo paziti na osebno primernost. Vsak začetnik ima svoje osebne lastnosti, ki so drugačne od drugega začetnika, v nekaterih primerih tudi od povprečja začetnikov. Tako so nekateri začetniki boljši učenci, kar pomeni, da bodo prej napredovali kot drugi začetniki ali celo prej kot povprečje začetnikov.

Pri tem se dejstva, ki veljajo za povprečje začetnikov preko dolgoletnih izkušenj preprosto spremenijo. Napredovanje pa je v tem primeru mogoče le, če začetniki pogosteje sedejo na kolo ter pravilno izvajajo kolesarski šport . Napake so pogoste predvsem v razumevanju pomena obremenitve. Nekateri mislijo, da je obremenitev nesmiselna, zato kolo poganjajo na odsekih, kjer obremenitve ni. Kolo v tem primeru ne prinaša napredka, ne glede na lastnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar