petek, 13. junij 2014

Možgani, središče živčevja

Možgani so kljub napredku znanosti še vedno v mnogih pogledih skrivnost in izziv za znanstvenike ter strokovnjake z različnih področjih. Od časov ko se je znanost začela pojavljati se je človek spraševal, kako je mogoče, da so vse njegove sposobnosti povezane, od kod prihaja misel, pamet, vonj, sluh, vid, ravnotežje ter vse podobne funkcije, iskal je vir, ki vse njegove sposobnosti omogoča in poganja z neizčrpnim virom energije. Danes, čeprav so možgani glede na začetke raziskovanj dodobra raziskani, smo na nič manjšem izzivu in preizkušnji njihovega odkrivanja.

Vedno znova nas v to prepričujejo na eni strani odkritja znanstvenikov, na drugi strani imamo ljudi, ki s svojimi raznimi sposobnostmi dokazujejo, da so možgani, njihove sposobnosti in zmožnosti neskončen labirint lastnosti in značilnosti, katere bomo oziroma bodo odkrivali še dolgo v prihodnosti. Mogoče celo tako obsežno, kot možgani zaposlovali strokovnjake in znanstvenike današnjih dni. V osnovi vemo, da so možgani središče živčevja . Možgani, kot središče živčevja, opravljajo svoje funkcije in sposobnosti pri vretenčarjih in večini nevretenčarjev.

To poslanstvo, nalogo in funkcionalnost jim omogoča sama lega, saj se možgani nahajajo v glavi, največkrat v neposredni bližini osnovnih čutilnih organov. Osnovni čutilni organi, ki se v glavi nahajajo v bližini možganov so organi vida, organi sluha, organi ravnotežja, organi okusa in organi voha. Največji del možganov je možganska skorja. Možgani in njihovo največji del, to je možganska skorja, je sestavljena iz velikega števila nevronov. Znanstveniki in drugi strokovnjaki, ki se z možgani in njihovim delovanjem, zakonitostmi delovanja, procesi ter vsemi ostalimi aktivnostmi ukvarjali, ocenjujejo da je možganska skorja sestavljena iz 15 do 33 milijard nevronov. Po istih ugotovitvah se nevroni prek sinaps poveže z velikim številom drugih nevronov. Komunikacija med njimi je omogočena z nevriti. Prenašajo akcijski potencial do tarčne celice. Glavna fiziološka funkcija, ki jo možgani imajo je osrednji nadzor telesa.

Informacije so povzete po http://fidimed.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar