petek, 13. junij 2014

Nogomet moštvena igra z žogo

Nogomet je moštvena igra z žogo .Velja za svetovno najbolj priljubljen šport. Ocene govorijo, da nogomet na svetu igra 250 milijonov igralcev v 200 državah sveta. Priljubljenost je v posameznih državah zelo različna, tako imamo na vseh celinah države, kjer je nogomet priljubljen med gledalci priljubljen ter ima močno zastopanost klubov na različnih ravneh, ter druge države, kjer je obseg tako gledalcev kot klubov manjše.

Izjeme, kjer nogomet ni posebno priljubljen je Severna Amerika ter Avstralija. V severi Ameriki je bolj priljubljen ameriški nogomet, v Avstraliji pa avstralski nogomet. Tako ameriški kot avstralski nogomet, ni posebno podoben tistemu, kar nogomet predstavlja v preostalih delih sveta. V angleško govorečih deželah z izjemo Britanskega otočja nogomet imenujejo soccer. Nogometno ekipo sestavlja 11 igralcev, skupno jih je na igrišču največ 22. Vsaka ekipa ima vratarja, ki se edini izmed vseh igralcev lahko žoge dotika z rokami. Za pravilnost igre v skladu z pravili skrbijo štirje sodniki.

Cilj nogometa je doseči več golov kot nasprotnik. Gol pomeni žogo poslati v vrata, katera sta postavljena na sredini obeh krajših delov igrišča. V primeru enakega števila golov ali zadetkov je rezultat izenačen, če tekmovalni sistem zahteva zmago zgolj enega moštva se igrajo podaljški. Podaljški so sestavljeni iz dveh iger, kateri trajata vsaka po največ 15 minut. V podaljških se lahko uveljavlja pravilo zlatega, srebrnega in bronastega gola. Zlati gol pomeni, da z doseženim zadetkom zmaga ekipa, ki ga prva doseže. V primeru, da v podaljških ni doseženega nobenega gola se zmaga določi z izvajanjem najstrožje kazni. Zmago se poizkusi doseči z najprej petimi igralci, ki izvajajo najstrožjo kazen, če kljub temu rezultat ostaja neodločen se izvaja najstrožjo kazen z enim igralcem, dokler se ne doseže razliko v golih.

Krovna organizacija je mednarodna zveza nogometnih združenj , po kraticah francoskega izraza Fédération Internationale de Football Association se priljubljeno imenuje skrajšana oblika Fifa. Nogomet se igra na več zahtevnostnih ravneh od manjših lokalnih, prek državnih, evropskih in svetovnih prvenstev.

Če iščete opremo za nogomet, poglejte tudi na superge.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar