torek, 13. april 2021

Vzdržljiva in robustna industrijska vrata

 Vrata za uporabo na prostem so že takoj podvržena nekoliko večjim obremenitvam, saj moramo upoštevati razne vremenske dejavnike in druge obremenilne vplive. A še posebej kritična je vzdržljivost vrat v primeru, da gre za industrijska vrata, ki bodo redno v uporabi.

Tudi industrijske površine moramo namreč dobro zavarovati pred nepooblaščenim dostopom, hkrati pa med površinami redno prehajajo zaposleni in drugi pooblaščeni uporabniki. To pomeni, da imajo industrijska vrata zelo pomembno nalogo, omogočati morajo enostavno uporabo, da ne motijo delovnega ritma, hkrati pa skrbijo tudi za varnost in zaščito površin pred vsiljivci. V poštev pridejo le kakovostna vrata, ki so dobro prilagojena temu namenu.

industrijska vrata

Prave lastnosti za industrijska vrata

Najprej se orientiramo po zahtevah, ki jih postavlja okolje, v katerem nameravamo vrata uporabljati. Takšna vrata se pogosto uporabljajo na prostem, ni pa to nujno – imamo tudi mnoge zaprte industrijske in druge prostore, ki prav tako potrebujejo dobra vrata.

Če bodo vrata na prostem, morajo biti dobro pripravljena na vremenske vplive in druge obremenitve okolja. Predvsem mislimo na vpliv dežja oziroma vlage ter sončnega sevanja, ki lahko degradira občutljive materiale. Seveda ne zanemarimo še drugih prioritet – vrata morajo biti odporna na mehanske obremenitve in na poskus vloma, morda pa imamo še kakšne druge zahteve glede na specifiko uporabe. Vsekakor moramo nato pomisliti še na mehanizme, ki upravljajo delovanje vrat, da bo uporaba res enostavna in učinkovita.

Mehanizmi za industrijska vrata

Običajno so industrijska vrata avtomatizirana in imajo električni pogon, ki upravlja njihovo delovanje. Lahko se odpirajo samodejno s senzorji, lahko pa tudi z gumbom ali drugim stikalom. Pogosto je treba zagotoviti dodatno varnost in vrata lahko odpremo le s ključem, čipom ali kartico. Ti sistemu dopuščajo veliko mero prilagodljivosti. Seveda pa lahko industrijska vrata enostavno odpiramo tudi ročno, če to dopušča predviden način uporabe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar