sobota, 8. oktober 2016

Živčnost, premalo počitka

Živčnost je lahko človeku znak, da ima premalo počitka in razvedrila. Počitek je v sodobnem času prevečkrat razumljen kot lenoba in lenarjenje. Kar je v mnogih primerih povsem zgrešena in nepravilna ocena. Živčnost je na drugi strani lahko odraz neustreznega počitka. Pomen počitka bomo najbolje razumeli preko vrhunskih športnikov ali aktivnih rekreativcev. To so osebe, ki obremenjujejo svoj organizem veliko pogosteje kot navadni ljudje. V pogovoru z njimi bomo izvedeli, da je počitek del treninga oziroma priprave na tekmovanje. Pomemben del regeneracije ni le počitek ampak tudi prehrana. Skupno poskrbita, da je vrhunski športnik ali aktivni rekreativec sposoben naslednji dan ponovno pripravljen na izpolnjevanje zadanih aktivnosti. Nič drugače ni z navadnim človekom. Njegove obremenitve so sicer manjše, vendar ima tudi manj zmogljivosti. Temu primerno se lahko prej utrudi in potrebuje več počitka. V nasprotnem primeru se lahko pojavi živčnost , kot posledica premalo počitka in regeneracije. Zato je potrebno počitku in regeneraciji posvetiti več pozornosti. Na splošno razumemo počitek, kot neaktiven del dneva. Vendar se v človeškem telesu kljub temu lahko vršijo določeni procesi. Pri tem je potrebno ločiti glavni počitek od popoldanskega ali drugega počitka. Popoldanski počitek je krajši, zato ima temu primerne lastnosti. Obsežnejši je glavni počitek , ki traja bistveno dlje. Osebe, ki imajo dovolj počitka ne poznajo živčnost oziroma je pri njih manj izražena. Pri glavnem počitku je treba razumeti zahteve organizma. Počitek organizma pomeni, da je obremenjen z zgolj osnovnimi življenjskimi funkcijami. Vse ostale funkcije pa so v mirovanju. Živčnost se lahko pojavi, ko te funkcije niso v mirovanju počitek pa je temu primerno slab. Tako lahko pozna večerja poskrbi, da v času počitka prebavni proces ni v mirovanju, ampak je obremenjen. Posledično se lahko naslednji dan pojavi utrujenost, pri večji obremenitvi pa živčnost. Živčnost lahko prepreči zgolj potrebam počitka prilagojen urnik in kakovost prehrane.

Ni komentarjev:

Objavite komentar