četrtek, 2. junij 2016

Izračun plače, osebna vrlina

Izračun plače je osebna vrlina zaposlenega ali potencialnega zaposlenega . Sposobnost izvesti natančen izračun plače se zdi mnogemu zahteven, zato se ga ne lotevajo. Kar pa je z več vidikov nesmisel, škodujemo sami sebi. Izvesti izračun plače je z drugo besedo znati uporabiti nekaj osnovnih matematičnih operacij.



Dodatno takrat, ko smo zaposleni ali to nameravamo postati, pomeni našo dodano vrednost. Koristi pa nam samim, z delodajalcem imamo vzpostavljen bolj kakovosten odnos. Ker znamo izračunati izračun plače ter to izvajamo vedno, imamo vzpostavljen kakovosten odnos. Potrebno pa ga je negovati na pravi način. Če nam izračun plače ob prejemu plačilne liste pokaže razhajanja med našo kalkulacijo ter tisto, ki je zapisana, lahko brez kakršne koli zadrege potrkamo na ustrezna vrata. Največkrat je to oddelek ali pisarna osebe, ki obračunava plače. Če za nas tisti trenutek nima čas, se dogovorimo za termin, ki pa mora biti v skladu z zakonom. V primeru, da je preveč oddaljen v prihodnost lahko izgubimo pripadajoče pravice. Ustrezen čas je čim prej, praktično pa največ nekaj dni. V komunikaciji z osebo, ki obračunava plače moramo tudi vedeti, da smo v podrejenem položaju. Oseba se ukvarja s področjem profesionalno in aktivno. Kar pomeni, da področje pozna bolje kot mi, ki kvečjemu enkrat mesečno izvedemo izračun plače. Ni pa to pogoj, da smo ponižni in si pustimo kratiti pravice.

V prvi vrsti bomo to osebo cenili, ko nam bo znala na strokovni in splošno primeren način pokazati, kako obračun nastane ter kako nastane kot končni rezultat števila, ki pomeni za nas nagrado. Prvi znak, da je vse v najlepšem redu je že sam rezultat. Če ob ponovnem izračunu pridemo do enake številke je to dober znak, da je pravilen izračun .. Obratno pa nam potrjuje prepričanje, da z izračunom nekaj ni v najlepšem redu, ter da smo lahko prikrajšani za pripadajoče. Izračun plače ni zahteven.

Ni komentarjev:

Objavite komentar