nedelja, 17. april 2016

Ajdovščina, mesto burje

Ajdovščina je mesto, leži na osrednjem območju rodovitne ravnice z imenom Vipavska dolina . Mesto Ajdovščina je znano predvsem po sunkih burje, ki zlahka presegajo hitrost sto kilometrov na uro. Najmočnejši sunki pa presegajo dvesto kilometrov na uro. Veter je edinstven, na zemeljski obli se najde skupaj tri območja s takšnim tipom vetra. Ko se veter umiri na znosne hitrosti postane bivanje več kot prijetno, saj se mesto Ajdovščina bohoti z bujno vegetacijo, rodovitnimi polj, slikovitost pa mu dajejo griči ter višje ležeče pečine pobočji Čavna, roba Trnovskega gozda in Nanosa.



Razvoj so v veliki meri pogojevale naravne danosti in prometnice. Iz rimskih časov je znana utrdba, cestna postojank prometnice, ki je povezovala Italijo s Panonijo in Balkanom. Zgodovina je imela za postojanko tako svetle kot temne plati. V bližini je potekala znamenita bitka pri Mrzli reki med Teodozijem in Evgenijem. Pol stoletja kasneje je hunski vojvoda Atila na pohodu v Italijo postojanko porušil. Do začetka šestnajstega stoletja o mestu ni ohranjenih virov. V začetku šestnajstega stoletja je Ajdovščina dobila trške pravice. Srednjeveško mesto seje razvijalo znotraj antičnega obzidja. Pomemben razcvet je prinesla izgradnja cestne povezave z Logatcem preko Hrušice. Sredi sedemnajstega stoletja pa gradnja kamnitega mostu preko reke Hubelj, ki je delil Kranjsko in Goriško deželo. Industrijski razcvet, ki je sledil globalnim trendom takratnega časa, je temeljil na tradiciji obrtništva. Med znanimi je fužinarstvo,

 Ajdovščina pa je poleg tega premogla še žage, strojarne, tovarno testenin, papirnico, pivovarno, predilnico, barvarno. V novejšem času so gospodarske dejavnosti v veliki meri temeljile na omenjenih izkušnjah obrtništva ter kasnejše industrijske proizvodnje, pri razvoju pa je imel pomemben delež stičišče poti, ki vodijo proti Notranjski, Krasu ter Goriški. Gospodarski razvoj je dobil pospešek z izgradnjo avtoceste, Ajdovščina je s tem dobila navezavo na evropski prometni tok. Ajdovščina je zeleno mesto z izjemnimi naravnimi danostmi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar