četrtek, 31. marec 2016

Klopni meningitis, virusna bolezen

Klopni meningitis je virusna bolezen . V naši deželi klopni meningitis povzroča težave številnim bolnikom, zato previdnost nikakor ni odveč. Bolj primerno je razmišljati o ustreznih preventivnih ukrepih. Kot prvo lahko preko strokovnih virov ugotovimo, kje je klopni meningitis najbolj pogost. Pri tem moramo paziti, da iščemo mesta, kjer je do ugriza prišlo, kraj bivanja okužene osebe pri tem ne pomeni praktično nič.



Predvsem v urbanih naseljih je možnost okužbe majhen, bolj pogosta so območja v naravnem okolju, predvsem gozdovi in travniki z visoko vlažnostjo. Najpogostejša območja ugriza klopa pomenijo večjo verjetnost za klopni meningitis. Prva zaščita je torej zavedanje možnosti. Na drugih območjih je možnosti sicer manj, vendar možnost, čeprav majhna ni nikoli povsem izključena. Pri gibanju na teh območjih je potrebno nositi oblačila in obutev, ki ima gladko površino in je svetle bare. Klop se nahaja na višini do metra in pol, na tej višini pa skrit pred naravnimi sovražniki preži na žrtev. Potem ko se uspešno spusti na žrtev poišče primerno mesto vboda. Pri prehodu na žrtev bo imel manj možnosti na gladkih oblačilih in obutvi. Najverjetneje bo pri takšni izbiri prehod onemogočen, saj bo zdrsnil z obutve ali obleke na tla. Svetla oblačila nam dajo možnost, da ga opazimo pri gibanju po obleki ali obutvi v smeri najprimernejšega mesta. Mesto vboda, pomeni tudi možen klopni meningitis. Ta se zgodi z ugrizom okuženega klopa.

Zadnja obramba je odstranitev klopa iz mesta ugriza. Načeloma to ni naloga zdravstvene službe, sami smo lahko bolj učinkoviti. Najboljša je pinceta, klopa je potrebno prijeti čisto pri koži. Pri tem je potrebno previdno vendar odločno potegniti klopa iz mesta ugriza, ki hkrati pomeni v veliki meri odstraniti klopni meningitis. Razni domači triki z raznimi sredstvi so toliko bolj neučinkovita, kolikor bolj je to sredstvo agresivno na mesto ugriza in lahko povzroči dodatne težave. Klopni meningitis je rezna grožnja.

http://www.sos-klop.si/klopni_meningoencefalitis

Ni komentarjev:

Objavite komentar