nedelja, 17. januar 2016

Športna prehrana ni za vsakogar

Športna prehrana kakovostno zadovoljuje energijske potrebe rekreativca ali športnika. Izraz športna prehrana v ušesih lepo zveni. Marsikdo si ob tem misli, da je športna prehrana splošno koristna. Vendar temu ni tako. Sama športna prehrana je namenjena rekreativcem in športnikom. Izjeme, ki jih koristi športna prehrana so osebe, katere niso rekreativci in športniki, vendar imajo večje energijske potrebe.



S tem se lahko v kratkem času lahko reši težave navadnih oseb. Vendar je to v glavnem izjema. Nikakor pa ne sme postati športna prehrana njihovega prehrana. To velja le v primeru, da se začnejo ukvarjati z rekreacijo. Na drugi strani tudi rekreativcem, vsaj na začetni stopnji ni potrebno pretiravati. Prehrana namenjena športnikom na eni strani ni ravno dostopna, na drugi strani ima energijske učinke. Kar pomeni, da mora biti s tega vidika upravičena. Začetniki lahko obsežene učinke prehrane dobijo že iz povsem običajnih in preprostih jedi. Potrebno je le njihovo poznavanje. Strokovna literatura v tem primeru koristi, še boljše pa so naše izkušnje. Strokovna literatura nam da vpogled v osnove prehrane športnika oziroma rekreativca. Naša izkušnja, pa to preko aktivnosti spremeni v izkušnjo. Pri športnikih in rekreativcih je pomembno, da pride do zaznavanja. Kar pomeni, da poznamo občutek optimalne količine, občutek pomanjkanja in prevelike količine. Enako pomembna je kakovost oziroma njeno zaznavanje. Ker ima pri tem človek v mnogih primerih probleme, je dobrodošlo vse skupaj vnesti v rutino. Človek med izvajanjem aktivnosti velikokrat pozabi na energijske potrebe pravočasno. Občutek se pojavi takrat, ko je za kakovostno prehrano že prepozno.

 Zato je dobrodošlo, če osvoji ritem prehranjevanja. Kar pri določeni aktivnosti pomeni časovno usklajeno prehranjevanje. Za aktivnost, ki traja več ur lahko to pomeni, da ustrezno količino hrane dovajamo vsako uro. S tem imamo zagotovljenih več pozitivnih učinkov kot si lahko predstavljamo Kot prvo športna prehrana zadovoljuje energijske potrebe aktivnega rekreativca ali športnika.

Ni komentarjev:

Objavite komentar