nedelja, 8. november 2015

Hujšanje, stara in sodobna modrost

Hujšanje je stara modrost , ki pa je v sodobnem času enako pomembna kot v preteklosti. Mnogi hujšanje napačno razumejo kot stradanje. Nasproti temu je velikokrat hujšanje v mnogih strokovnih krogih razumljeno kot zdrav življenjski cikel . Tako je hujšanje prepoznano kot aktivnost, ki koristi številnim funkcijam organizma. Podobno kot je to oskrba telesa oziroma organizma z energijo. Pri tem je pomembno zgolj zavedanje, da je hujšanje nasprotje od oskrbe z energijo.



S tem pa hujšanje pripomore, da se telo oziroma organizem ne ukvarja z oskrbo telesa oziroma organizma z energijo, ampak drugimi funkcijami. Poleg tega je danes lahko prepoznano kot uravnavanje energetske oskrbe. Energija, ki jo danes vnašamo v telo s hrano je velikokrat preobsežna glede na potrebe. Zato je pomembno, da se tega zavedamo in v tej smeri tudi kaj storimo. Samo odrekanje hrani je en tak korak, če mislimo nadaljevati s svojimi prehranskimi navadami. Post je aktivnost, ki jo poznamo že iz zelo starih knjig. V njih ima post čisto drugačen pomen, kot ga obravnava oskrba telesa z energijo. Vendar zato ni nič manj aktualen. Preobremenjenost prehranskega mehanizma in aktivnosti lahko vodi v težave. Zato moramo s kopičenjem prevelikih zalog prenehati ali pa vsaj zmanjšati kopičenje zalog. S postom na eni strani prekinemo kopičenje prevelikih zalog, na drugi strani pa zagotovimo organizmu, da lahko optimalno izkoristi pred tem vnesene velike količine snovi. Sam proces prehranjevanja oziroma spreminjanja hrane v koristne snovi tudi zahteva svoj čas.

Pomembo pri tem je, da poznamo ta proces in se njemu primerno ravnamo. Kar pomeni, da poskrbimo predvsem za optimalno in pravočasno oskrbo z energijo. To pomeni, da poskrbimo za kakovost in količino prehrane. Ki je ustrezna našim aktivnostim v bližnji prihodnosti. Kakovost in količino, ki nam ustreza lahko preverimo na enostavne in dostopne načine. Hujšanje ni nič novega, čeprav se mnogim zdi sodobna aktivnost.

http://enemon.si/zdravo-zivljenje/hujsanje-se-ustavi/

Ni komentarjev:

Objavite komentar