Slabokrvnost se kažejo kot zmanjšane sposobnosti prenosa kisika.
Zmanjšane sposobnosti prenosa kisika se kaže predvsem pri oskrbi celic. Slabokrvnost lahko prinaša mnoge negativne posledice, zato se velja zavedati vzrokov, znakov ter primernega optimalnega ukrepanja. Pravočasno ukrepanje temelji na zavedanjih vzrokov. Največkrat so vzroki za slabokrvnost v pomanjkanju železa. Slabokrvnost je lahko poleg tega tudi posledica pomanjkanja vitaminov. Vitamini, ki lahko povzročijo slabokrvnost je predvsem B12.
Poleg vitaminov in železa na slabokrvnost lahko vpliva tudi pomanjkanje folne kisline. Slabokrvnost ima lahko tudi mnoge druge vzroke. Za pravočasno ukrepanje je dobro prisluhnit znakom, ki kažejo na slabokrvnost. Značilni vzroki, ki govorijo o prisotnosti slabokrvnosti je utrujenost. Ta utrujenost je lahko prisotna tudi po dobrem in kakovostnemu počitku. Občutek mraza je tudi lahko znak za slabokrvnost. Mrazi nas bolj kot sicer v enakih pogojih zunanje temperature. Včasih se kot vzroki pojavljajo tudi vrtoglavice ter šumenje v ušesih. Zelo pomembno za kakovostno kri je uživanje hrane, ki lahko izboljšuje kakovost. V primeru pomanjkanja železa se lahko hranimo izdatneje s hrano, ki vsebuje veliko železa. To so predvsem govedina, borovnice, suhe slive, žitarice, jajca, stročnice. Pravilna prehrana je na splošno koristna za kakovostno življenje. V primeru pomanjkanja določenega hranila, je potrebno to hranilo nadomestiti. Pri tem je potrebno nekaj previdnosti. V primeru, da je bilo hranilo več časa odsotno v prehrani, ne gre pretiravati z vnosom in drastično spremembo jedilnika. Vsebnost koristnih snovi velja vnašati postopoma. Z velikimi spremembami dosežemo lahko negativen učinek.
Človek je živo bitje, za katerega je značilno, da v odrasli dobi življenja, oblikuje svoje življenjske navade. Med življenjske navade spada tudi prehranjevanja. Vsak človek si oblikuje lastne prehranjevalne navade. V primerjavi z drugimi ljudmi se prehrana razlikuje predvsem v različni sestavi prehrane. Določena oseba nekatera hranila ne mara iz raznih vzrokov.
Slabokrvnost je težava, ki jo je moč odpraviti z bolj kakovostno prehrano in zavedanjem prisotnosti koristnih hranilnih snovi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar