petek, 13. marec 2015

Slušalke spreminjajo dojemanje glasbe

Slušalke spreminjajo dojemanje glasbe . Glasba je danes vedno bolj dostopna. Za razliko od preteklosti je glasba tudi danes sestavni del življenja, vendar pa je danes bolj dostopna. Glasbo so svoj čas imeli in poslušali predvsem premožni sloji prebivalstva. Drugim slojem prebivalstva je bila glasba dostopna predvsem ob redkih priložnostih. Pomembno prelomnico v sprejemanju glasbe so predstavljale naprave kot je radio in kasneje televizija. V začetku so bile redkost, postopoma sta postala radio in televizija bistveno bolj dostopna.

Pomemben napredek je razvoj prinesel v velikosti komponent in velikosti naprav za oddajanje zvoka. Pri dojemanju glasbe so postale zanimive naprave, ki so postajale vedno manjše in jih je bilo moč praktično pospraviti v žep. Ker pa je bilo v takih primerih glasbo moč poslušati zgolj na množičen način, so se kmalu pojavile zahteve, po bolj individualni dostopnosti glasbe oziroma glasbenih vsebin iz teh naprav. Slušalke so bile pri takih zahtevah idealna rešitev. V bistvu je šlo za manjšo, vendar pomembno konstrukcijsko spremembo. Zvočnike, ki so omogočali oddajanje želene glasbe, so konstruktorji prenesli v slušalke ter omogočali njihovo namestitev v bližino ušesa. Slušalke so imele najprej omejeno območje delovanja.

Omejeno območje delovanja so slušalke imele, ker je bil prenos glasbe mogoč preko žice, posledično je bilo območje delovanja omejeno na dolžino žice oziroma območje dosega žice. Slušalke v sodobnejši izvedbi omogočajo tudi brezžični prenos glasbe. Na ta način se poveča svoboda gibanja, hkrati pa tudi ni motečih lastnosti zaradi prenosa žice. Slušalke so lahko pri napravah, ki omogočajo dojemanje glasbe sestavni del naprave ali so dodatna opreme naprave. Poglavitna razlika je v lastnostih. Slušalke, ki so sestavni del naprave, največkrat pomenijo edino možnost domenjanja glasbe. Slušalke, kot dodatna oprema glasbene naprave, pa omogočajo več načinov dojemanja glasbe. Danes slušalke najdemo v mnogih različnih izvedbah. Slušalke so spremenile obseg in možnosti dojemanja glasbe.

več informacij

Ni komentarjev:

Objavite komentar