četrtek, 3. julij 2014

Zdravstveno zavarovanje ureja zakon

Zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji urejeno z zakonom o zdravstvenem zavarovanju. Določa, da morajo po zakonu biti zavarovane vse osebe s stalnim bivališčem v Sloveniji, slovenskim državljanstvom in osebe, ki se v Sloveniji ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Ker zdravstveno zavarovanje vse zdravstvene storitve ne krije v celoti, je treba v nekaterih primerih doplačati razliko. Razlika doplačila je odvisna od vrste zdravstvene storitve.

V primeru, da zdravstveno zavarovanje ne krije predvidenih zdravstvenih storitev v celoti je modro razmisliti o dodatnem zavarovanju. Dodatno zavarovanje omogoča kritje razlik v doplačilu zdravstvenih storitev. Zavarovancem se je modro pozanimati, kaj vse sodi v zdravstveno zavarovanje in kaj zdravstveno zavarovanje ne krije. Ter na drugi strani, kaj in kakšna doplačila nudi dodatno zavarovanje. Zdravstveno zavarovanje omogoča vsem državljanom Slovenije uveljavljanje pravic, ki izhajajo iz pogodbe. Iz pogodbe izhaja, da lahko osebe, ki imajo zdravstveno zavarovanje, uveljavljajo pravico do denarnih prejemkov in vseh uveljavljanje vseh drugih iz pogodbe izhajajočih pravic. Nezaposlenim osebam zdravstveno zavarovanje krije občina ali zavod za zaposlovanje.
Teoretično po zakonu v Sloveniji nezavarovanih oseb zdravstvenega zavarovanja ni. Nezavarovane osebe so vse osebe v Sloveniji, ki nimajo urejenega statusa zavarovane osebe. Pomembnost zdravstvenega zavarovanja izhaja varovanja zdravja. Vsako zdravje je neprecenljivo zato ga vsaka humana sodobna družba varuje. Dobro počutje in zdravje ni pomembno samo za posameznika, ampak celotno družbo. Zdrava oseba lahko družbi veliko prispeva, poleg tega zdrava oseba manj obremenjuje izdatke državne blagajne. Zdrava oseba lahko družbi koristi na mnogotere načine. Družba je lahko napredna, modra, razumna, ker so njej pripadajoče osebe modre, razumne. Brez modre, napredne, razumne družbe ni možen napredek, z zmanjšanjem teh lastnosti družba nazaduje. Nazadovanje družbe spremljajo mnog negativni dejavniki. Ker je vsaka družba danes del globalnega sveta, ima njeno nazadovanje slabe posledice za sosednje družbe, posledično pa na celotno globalno družbo. Zdravstveno zavarovanje je razumna odločitev za vsakogar, zato se tudi vi odločite za Zavarovalnico vzajemno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar