torek, 30. april 2013

Ograje in prostorsko urejanje okolice


Ograje so pika na i, ki okolico hiše ali katere koli druge stavbe, estetsko dovrši in loči od okolice. Že od nekdaj so se ograje nameščale zato, da bi ljudje signalizirali svojo posest in jo nazorno ločili od zemlje, ki je v lasti drugih ljudi ali pa je v javni lasti.

Ograje se s pridom uporabljajo tako na podeželju kot v mestih. Na podeželju so trdne, visoke ograje ključnega pomena za to, da se zavaruje notranjost pred divjadjo. Če živite blizu gozda in želite imeti vrt z rožami in zelenjavo, potem se zagotovo zavedate, kako pomembno je ograjevanje. Če se ograje na enem delu stržejo, prelomijo ali preluknjajo, je to že dovolj, da skoznjo prebegne kakšna gozdna žival, ki naredi precej škode. Postavitev dovolj robustne ograje, pa naj bo to kakšna preprosta mrežna različica ali pa bolj sofisticirana lesena ograja, je ključna, če ne želite, da bi trud poteptale in uničile zveri.

Tudi v bolj urbanem območju imajo ograje svojo vlogo in svojo funkcijo. Tisti, ki imajo otroke, živijo pa blizu ceste, lahko z visoko zaščitno ograjo, pripravijo varen igralni prostor za svoje otroke. Ograje jim preprečijo nenadzorovan prehod na prometno cesto, starši pa lahko v hiši brez skrbi počnejo svoja vsakdanja opravila.

Ograje so tudi dober zaščitni faktor pred lopovi in drugimi nepridipravi. Znano je, da ograje že same po sebi odvrnejo lopove pred vlomi, saj ti vedo, da bodo v primeru, če jih bo ko zalotil med zločinom, imeli precej težav za pobeg. Ograje zato zagotavljajo večplastno varnost in so nepogrešljiv element prostorskega urejanja.

http://www.mke.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar