četrtek, 28. januar 2021

Na kaj je treba še posebej paziti pri nakupu zidne barve

Večina kupcev pri izbiri zidne barve predvsem misli na to, kateri barvni odtenek bo najprimernejši za njegov dom oziroma objekt, v katerem jo bo uporabil. To je vsekakor zelo pomemben dejavnik pri izbiri, kljub temu pa ne smemo pozabiti še na nekatere izjemno pomembna dejstva.

Vendar kako izbrati primerno barvo za prostor? Notranje zidne barve se med seboj ne razlikujejo samo glede na barvni odtenek. Ključna razlika je namreč tudi v sami sestavi. Glede na sestavo ločimo disperzijsko, apneno, kazeinsko in klejno barvo.

Apnena barva je najstarejša vrste zidne barve

Apnena barva je samo ena od štirih vrst zidne barve. Na trgu je poznana kot najstarejša oblika zidne barve, ki pa je še vedno zelo pogosto v uporabi. Zanjo je značilno, da je povsem naravna. Izdelana je iz mešanice gašenega apna ter vode.

Na kaj je treba še posebej paziti pri nakupu zidne barve

Apno je bele barve, zato so v preteklosti stene barvali samo v belo. Dandanes je takšna vrsta zidne barve neredko mešana z mineralnimi ter rastlinskimi pigmenti ter seveda z zemeljskimi. Tako lahko tudi pri tej vrsti zidne barve izbiramo med več barvnimi odtenki.

Ključne lastnosti zidnih barv

Vsekakor pa različne sestavine v zidnih barvah ključno vplivajo tudi na njihove lastnosti. Pri tem zlasti mislimo na pokrivnost, pralnost in paropropustnost.

Sama pokrivnost zidne barve se nanaša zlasti na debelino nanosa. Ta je potreben, da zidna barva popolnoma prekrije podlago. Če bomo na trgu kupili bolje prekrivno barvo, bomo za učinkovit rezultat potrebovali veliko manj nanosov.

Pralnost zidne barve je neposredno povezana z odpornostjo barve na mokro čiščenje s čistilnimi sredstvi. Če boste zidove barvali s pralno barvo, potem boste lahko z njih sproti učinkovito ter hitro odstranjevali večino madežev. Na ta način bo vaša stena dlje časa ohranila lep izgled.