torek, 10. oktober 2017

Smučišča so zimski raj

Smučišča so zimski raj za ljubitelje smučarskih aktivnosti na prostem. Smučišča obstajajo praktično tako dolgo, kot človekova smučarska aktivnost.

  Smučarski šport je bil naslednji razvojni korak človeka, rodil pa se je ob prvem tekmovanju v spustu po zasneženi pokrajini ali drsenju preko nje. Alpsko smučanje in tek na smučeh sta športa, ki sta zrasla iz človekove sposobnosti gibanja po zasneženi pokrajini ter želje po tekmovalnosti. Alpsko smučanje je nastalo na strmih pobočjih, tek na smučeh pa na ravninskih snežnih prostranstvih. Smučišča so bila naravna, ter za današnje razmere neurejena. Smučanje na njih je bilo bistveno bolj nevarno, saj je na smučarje pretilo vrsto nevarnosti. Na strmih področjih so bile to nevarnosti plazov, ovire kot so drevesa, jame, skale ter druge ovire. Ravninski predeli so bila na prvi pogled človeku bolj prijazna smučišča, vendar je tudi na njih na človeka prežalo kar nekaj nevarnosti. V obeh primerih pa je naravno okolje bilo tudi življenjski prostor številnih divji živali, katerim je bil človek priročen plen in pogosto razmeroma lahek plen. Sodobna smučišča so nastala s čisto drugačnim namenom.

Na njih se ni smučalo zaradi preživetja, ampak z namenom sprostitve, preživljanja prostega časa ter izvajanja prostočasnih aktivnosti. Najprej so smučišča začeli resno urejati turistični kraji, katerim je bil cilj podaljšati turistično sezono. S tem pa se je tudi spremenilo življenje na območju smučišč. Pobočja so pred tem samevala, saj ljudje niso imeli interesa laziti po snegu. Z ureditvijo smučišč, pa so se pojavila delovna mesta, katera so gostom omogočala smučanje. Gostje zato turistične kraje niso obiskovali zgolj poleti, ampak tudi pozimi. Trajanje smučarske sezone so takrat določale snežne padavine, nadmorska višina ter razni drugi naravni dejavniki. Napredek na področju urejanja smučišč, pa so prinesle vedno večje in bolj ambiciozne želje lastnikov ter tudi s snegom skope sezone. Smučišča so danes urejene površine namenjene smučanju. Preverite katera smučišča ponuja Rogla

Ni komentarjev:

Objavite komentar