ponedeljek, 9. januar 2017

Posteljnina je kot obleka

Posteljnina je lahko razumljena kot dobra obleka , ki jo radi nosimo. V dobri obleki se dobro počutimo, vendar jo nosimo vsega nekaj ur dnevno. Ko se umažemo, preznojimo ali ob raznih drugih priložnostih, obleko preprosto zamenjamo za ustreznejšo. Posteljnina je na drugi strani naša izkušnja okrog osem ur, več ali manj odvisno od osebe ter drugih dejavnikov spanja. Lahko bi rekli, da jo imamo na sebi. Čeprav se tega hočeš nočeš ne zavedamo. Izbrana posteljnina ima največkrat lastnosti, kot so trpežnost, primernost zdravju, cena ter vzdrževanje. Vendar vse odlične lastnosti ne pomagajo, če posteljnina ni pravočasno zamenjana. Ko smo zaspani komaj čakamo, da se uležemo in zaspimo. Temu primerno je posteljnina lahko velikokrat neprimerna, ker tekom dneva preprosto pozabimo na njo. Poglavje vzdrževanje je zato zelo modro postavit na zahtevam primerno mesto. Ena pomembnejših lastnosti je predvsem njena izbira, naravni materiali so danes zelo cenjeni in iskani. Odlike se kažejo v primernosti za zdravje in drugih lastnosti. Posteljnina iz naravnim materialov je dobra izkušnja, ker naravna vlakna dobro vplivajo vlago, so higienična ter je na otip prijetna. Najpogosteje se med naravnimi materiali so bombaž, lan in svila. Bombaž ima številne dobre lastnosti, ki vplivajo na njegovo priljubljenost. Iz njega narejena posteljnina je dostopna, vzdrževanje ni zahtevno, odporna je na obremenitve ter nudi prijeten občutek na otip. Več udobja nam lahko nudi satenasta posteljnina ali kombinacija bombaž mako saten. V preteklosti je bil pogosto izbran lan, ki je izredno trden in odpoden ter nudi prijeten občutek. Ljudem je prijeten zaradi njegove funkcije hlajenja poleti ter gretja pozimi. Najbolj zahtevnim je primerna posteljnina iz svile, posebno primerna je za ljudje z alergijami. Pri izbiri velja nekaj pozornosti nameniti tudi barvam, saj vplivajo na naše razpoloženje. Posteljnina igra pomembno vlogo v našem življenju, zato velja času uporabe na dnevni ravni primerno biti zahteven.

Ni komentarjev:

Objavite komentar