sreda, 21. december 2016

Maščobe, pomembno hranilo

Maščobe so pomembno hranilo človeškega telesa. Poleg maščobe so pomembna hranila vitamini, ogljikovi hidrati, beljakovine, minerali in voda. Nujno potrebne so za optimalno celično delovanje človeškega telesa. Znano je namreč, da se nekateri vitamini ne morejo raztopiti brez maščobe. Od maščobe je odvisna idealna telesna teža ter delovanje številnih funkcij človeškega telesa. Človek mora predvsem poznati maščobe, ter ji optimalno vnašati v hrano. Današnje razmišljanje je pogosto pretiravanje, kar se v težjih primerih kaže tudi kot težave ali bolezni. Znano je, da so pred pol stoletja in več ljudje prav tako uživali maščobe živalskega izvora. Danes jih mnogi smatrajo kot nekoristne, nepotrebne ter povzročitelja povišane telesne teže.



Pred pol in več stoletja so reda uživali maščobe živalskega izvora, vendar v bolj optimalnih količinah. Pridelava je bila poleg tega domača, torej ni bilo raznih danes prisotnih dodatkov. Maslo, slanina, smetana, zaseka in drugi izdelki so tipični predstavniki maščob kot tudi mnogih tradicionalnih jedilnikov. V prehrano so jih dodajali z namenom izboljšanja okusa, zaradi potreb po energiji ter toploti. Ostala prehrana je bila bolj pusta in manj kalorična, zato so znali pred pol stoletja in več ustvariti ravnovesje. Količine poleg tega niso bile obilne ne pri obrokih, niti pri količinah porabljenih maščob živalskega izvora. Poleg tega so ljudje bili v preteklosti fizično bolj aktivni, več so se gibali. V družbi so se našle razne izjeme s prekomerno telesno težo, vendar je bilo več ljudi z vsaj idealno telesno težo. Zato tudi danes ne gre maščobe živalskega izvora obsojat za povečano telesno težo in druge težave, pomisliti velja ob tem tudi na druge dejavnike. Več gibanja, več fizičnih aktivnosti, naravnemu ritmu prilagojeni obroki, zajtrk, kosilo in večerja, optimalne količine in številne druge spremembe lahko pripomorejo k optimalni telesni teži. Kljub temu, da uživamo maslo, slanino, zaseko ter številne druge tradicionalne maščobe živalskega izvora.

Ni komentarjev:

Objavite komentar