petek, 8. april 2016

Antioksidanti večini primanjkujejo

Antioksidanti danes veliki primanjkujejo, velik problem je predvsem način življenja . V človeškem telesu imajo antioksidanti pomembno vlogo, zato jih moramo v telo vnašati. Človeško telo za svoje delovanje v velikih količinah potrebuje kisik. V telesu kisik medtem, ko se porablja tvori proste radikale. Prosti radikali imajo v telesu nalogo, da sprožijo ustrezne verižne kemične reakcije, ki poškodujejo celice.



Proces preprečujejo antioksidanti. Ti nase vežejo proste radikale, s tem jih nevtralizirajo. Proces, ki ga preprečujejo antioksidanti vliva na pospešeno staranje, ovira gibanje ter dobro delovanje živčnega sistema. Velikokrat pa je vzrok za razne bolezni. V primeru, da antioksidanti primanjkujejo organizem izvede alternativno možnost. Prosti radikali se v primeru njihovega pomanjkanja vežejo na druge molekule, kar povzroča usodne poškodbe. Ker človeško telo ni sposobno njihove proizvodnje, je pomembno, da antioksidanti v organizem prihajajo s prehrano. Problem sodobnega prehranjevanja je v tem, da jih sodobna prehrana ne vsebuje. Sodobna hrana je danes v mnogih primerih industrijsko pridelana. Problem je v sestavinah, kjer na račun želje po dobičku, naravne snovi zamenjujejo umetne na različne načine. Pomanjkanje temelji na dejstvu, da sodobna industrijska prehrana ne vsebuje veliko vitaminov, zelo malo je tudi antioksidantov. Najpomembnejši predstavniki so vitamina C in E, selen, cink, provitamin A ter drugi. Najdemo jih v naravni prehrani, ki ima v procesu priprave in izkoriščanja snovi malo industrijskega načina predelave. Predvsem se vsem takim načinom izognemo z domačo predelavo hrane ali pa izbiro proizvajalcev, katerih proizvodnja temelji na tem. Vzgoja doma pridelanih hranil je vedno večja težnja ljudi.

 Kdor ima možnost si to omogoča, bodisi preko lastne izvedbe. Lahko pa se odloči za dober vir zagotavljanja zalog. Poleg pridelave hrane pa dobimo nekatere koristne vire tudi v naravi. Med koristne spadajo cvetje bezga in lipe, glog, njivska preslica ter druge koristne naravne vire. Antioksidanti predstavljajo priporočljiv pomemben del prehrane vsakega človeka.

http://www.arspharmae.com/info/zdravstveni-nasveti/antioksidanti-imamo-jih-premalo.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar