ponedeljek, 29. junij 2015

Stres, grožnja človeštvu

Stres je grožnja človeštvu . Človeška družba danes večinoma živi v sodobnem času. Le redki deli sveta živijo odmaknjeno od sodobne družbe, njihov vsakdanjik je bolj ali manj podoben preteklim časom. Stres je posledica vedno bolj hitrega tempa življenja, hkrati pa tudi zavedanja negativnih posledic. Ugotavljanje negativnih posledic življenja, kot je stres, se je začelo s splošnim valom mnogih dosežkov.



Ti so bili glede na pretekla obdobja prava revolucija. Človeštvo se je takrat začelo zavedati možnosti, ki jih prinaša napredek. Vse kar se odvija in dogaja okrog življenja človeka so začeli znanstveno proučevati, beležiti, zaznavati in na splošno strokovno obravnavati. Stres je bil tako uradno določen pred petinosemdesetimi leti. Zavedanje, da je stres prisoten je sicer starejše. Vendar pred tem stres ni bil tako strokovno spoznan in določen. Do današnjih dni se je stres širil na vedno večji krog človeštva. Najprej je bil prisoten v okoljih, kjer je intenzivnost in količina aktivnosti večja. Največkrat je šlo za urbana naselja oziroma območja z večjim številom prebivalcev. V nekaterih primerih pa je šlo za območja z manjšim številom prebivalcev, vendar zelo intenzivno dejavnostjo v okolici bivanja. Kakovost življenja je vedno ogrožena takrat, ko se presega optimalne vrednosti. V smeri ene ali druge skrajnosti. Postopoma se je z večanjem urbanih območji ter večanjem koncentracije aktivnosti, večalo tudi število negativnih vplivov.

Danes so podobno, kot nekoč, negativni vplivi enako prisotni, glede na njihove značilnosti. razlika je v tem, da je območji, kjer se pojavljajo, bistveno več kot nekoč. To lahko opazujemo v sovji okolici bivanja. Le redka okolja so ohranila klasičen, umirjen način življenja. Veliko več pa se je spremenilo. Iz klasičnega, umirjenega območja, so čez noč postala območja z veliko intenzivnostjo aktivnosti. Posledično so postala manj kakovostna za bivanja, prisotnost negativnih vplivov na zdravje se je povečalo. Stres lahko odpravimo, če se ga najprej zavedamo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar